workshops

Medicinale Paddenstoelen Proeverij

In deze workshop leer je meer over medicinale toepassingen van een aantal paddenstoelen. Hoe worden ze door de geschiedenis heen gebruikt en wat komt er uit wetenschappelijk onderzoek? We gaan het hebben over wat er te koop wordt aangeboden en hoe je ze zelf kan gebruiken.

Daarna maken we op een directe manier kennis met de diverse wereld van paddenstoelen - door onze zintuigen. We doen onderzoek naar het zelf herkennen van de medicinale eigenschappen van paddenstoelen. Als we naar dieren kijken, vinden we het vaak bijzonder dat ze in staat zijn om precies dat te eten wat goed voor ze is. Kunnen wij dat ook? We gaan verschillende paddenstoelen, die als medicijn worden gebruikt, proeven en ruiken. Kunnen we de intelligentie van ons lichaam ontsluiten en wat vertelt onze eigen ervaring ons?

4 maart 2022, 14:30 tot 16:30
11 maart 2022, 14:30 tot 16:30
Metaal Kathedraal, Rijksstraatweg 20, de Meern, Utrecht
€60,- inclusief koffie en thee
Meld je aan voor 4 maart
Meld je aan voor 11 maart

Paddenstoelen bedden opmaken

Het vroege voorjaar is niet alleen de tijd om met de planten in de tuin aan de slag te gaan, maar ook het juiste moment om paddenstoelen bedden aan te leggen. Als je het op tijd doet, kan je er dit jaar nog vruchten van plukken.

Sommige zwammen groeien aan bomen; anderen op de grond. In deze workshop werken we met die bodemzwammen. Je leert - door te doen - hoe, waar en waarom je een paddenstoelen bed maakt. We maken kennis met verschillende soorten die verschillende functies in de tuin hebben. Behalve dat de schimmels composteren, het bodemleven verrijken en nutriënten uitwisselen met planten, kan je ze ook nog opeten.

Aan het einde van de workshop neem je een startkit voor een bedje bij jou thuis mee. En je weet wat je ermee kan doen.

18 maart 2022, 14:30 tot 16:30
1 april 2022, 14:30 tot 16:30
Metaal Kathedraal, Rijksstraatweg 20, de Meern, Utrecht
€60,- inclusief koffie en thee en een startkit
Meld je aan voor 18 maart
Meld je aan voor 1 april

Extra startkit: €15,- (1,5 kilo)
Grote kit: €25,- (3 kilo)

Hout wordt voedsel: paddenstoelen enten

Buiten aan de slag! In de workshop leren we over eetbare paddenstoelen en we gaan zelf aan het werk.
Wat voor verschillende typen eetbare paddenstoelen zijn er? Wat heb je nog meer aan paddenstoelen in je tuin, behalve dat je ze kan eten?
Je leert enten van paddenstoelen op stammetjes. Aan het eind neem je je eigen stam mee en weet je wat de optimale omstandigheden zijn voor jouw zwammen, in je tuin of op je balkon.

15 april 2022, 14:30 tot 16:30
Metaal Kathedraal, Rijksstraatweg 20, de Meern, Utrecht
€60,- inclusief koffie en thee
Meld je aan voor 15 april

Schimmel in de volkstuin - presentatie

Paddenstoelen en schimmels spelen in elke bodem een belangrijke rol. Het biedt veel voordelen om in je volkstuin hier aandacht aan te besteden. Zoals; het bewaren van grondstoffen, een rijker bodemleven, betere vochtopname, hogere opbrengst van planten en natuurlijk eetbare paddenstoelen.

In deze presentatie duiken we in de bijzondere relaties tussen de organismen in de tuin. We bekijken wat we kunnen doen (en laten...) om die relaties te bevorderen.

knol parasol zwam

Zwammen planten - workshop voor volkstuiniers

Buiten aan de slag. Terwijl we bezig zijn in de tuin, maken we kennis met de voorkeuren van verschillende soorten paddenstoelen. Hoe zorgen we voor een plek waar de reuzenchampignon of de parasolzwam zich thuis voelt? Waar kunnen we het beste onze eigen oesterzwammen kweken?

In overleg kijken we vooraf wat het beste in de tuin past.

Winkelwagen